Rezene Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Rezene Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Rezene Çayı

Rezene çayı, rezene bitkisinin tohumlarının kaynatılması sonucu elde edilen bir çaydır. Çin, Ortadoğu ve Hindistan gibi ülkelerde yüzyıllardır ilaç olarak kullanılan rezene çayı; potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller bakımından zengin olduğu gibi, A ve C vitamini bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Rezene çayı tüketilerek birçok hastalığa karşı şifa bulunabilir.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Bir fincan rezene çayı için, 1,5 çay kaşığı rezene tohumu kullanmak yeterli olur. Rezene tohumu havanda ya da kaşığın tersi kullanılarak ezilir. Ezilen tohumlar kaynamış suyun içine atılır ve 10 dakika demlenir. Sürenin sonunda süzülerek içilmeye başlanabilir. Tatlandırmak adına bal ve limon ilave edilebilir.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Rezene çayı, hazımsızlık, gaz, mide ağrısı ve sindirim sisteminde gelişen birçok probleme karşı etkili olabilir. Ancak fazla tüketimi bazı yan etkilere neden olabileceği için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Örneğin, doğum kontrolü için hap kullananlar, östrojen tedavisi gören ya da takviyesi alanlar rezene çayı tüketmemelidir. Çünkü rezene çayı, kullanılan ilaçların vücut tarafından emilimini olumsuz yönde etkileyebilir. Başka sağlık problemleri için düzenli ilaç kullananlar da rezene çayı kullanımına başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır.

  • İştah: Rezene çayının iştah azaltıcı etkisi olduğu söylense de, bu konuda doğrudan bir etkisi yoktur. Mide ülseri problemi olan kişilerde, ülser oluşumuna neden olan bakteriyle mücadele ederek açlık hissini azaltabilir.
  • Adet Sancısı: Rezene çayı spazm giderici etkisiyle adet döneminde yaşanan ağrıların geçmesine yardımcı olur. Özellikle adet öncesi yaşanan sendromlara karşı günde iki fincan tüketilebilir.
  • Göz Şişlikleri: Gözlerde yorgunluk ya da başka nedenlere bağlı olarak gelişen şişlikleri almak adına rezene çayı kullanılabilir. Çay demlenerek ılımaya bırakılır ve daha sonra bir pamuk yardımıyla gözlere kompres şeklinde uygulanır. Ardından temiz bir havluyla gözlere yerleştirilerek 20 dakika bekletilir.
  • Anne Sütü: Rezene çayı, anne sütünü artırmak için kullanılabilir. Bu konuda bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen, halk arasında bu amaçla geleneksel olarak kullanılmaktadır.
  • Mide Krampları: Adet döneminde yaşanan kramplar için kullanılan rezene çayı, midede gelişen kramplar için de kullanılabilir. Gaz, hazımsızlık, ishal ve gaz problemleri için tercih edilebilir.
  • Enfeksiyon: Kalsiyum ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin içeriğe sahip olan rezene çayı, enfeksiyon ve ateşli hastalıklara karşı etkilidir. Bu tür hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
  • Kolik: Çocuklarda ve bebeklerde görülen kolik tedavisi için rezene çayı faydalı olabilir. Koliğin belirtilerini hafifletici etkiye sahiptir. Bebekler için 1 çay kaşığının 1/3'ü kullanılmalıdır.
  • Kilo Kaybı: Yağ yakımını hızlandırıcı ve idrar söktürücü etkisi sayesinde kilo vermeye yardımcı olan rezene çayı, vücuttan fazla suyun atılmasını sağlar.
  • Kanser: Kanserle mücadeleye yardımcı olan rezene çayı, henüz başlangıç aşamasında olan kanserli hücreler için etkili bir yaklaşımdır. Kuvvetli antioksidan özelliği sayesinde kanserle mücadele oranını artırır.
  • Kolesterol: Rezene çayı, kolesterolün dengede kalması için kullanılabilir. Kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler. Felç ve kalp krizi gibi hastalıklara karşı korur.
  • Astım: Astım ve bronşit gibi üst solunum yoluna bağlı gelişen hastalıklara karşı kullanılabilecek özel bitki çaylarından biridir. Gün içinde 1 fincan rezene çayı tüketmek bronşların açılmasına yardımcı olur.
  • Sinir Sistemi: Sakinleştirici etkisiyle rahatlama ve gevşemeyi sağlayan rezene çayı, günün yorgunluğunu atmak için akşam bir fincan içilebilir.
  • Antibiyotik Etkisi: Doğal antibiyotik etki sağlayan rezene çayı, kan aracılığıyla vücutta tüm hücrelere etki ederek serbest radikallerle mücadele oranını artırır. Bu sayede geniş yelpazede vücut sağlığına katkıda bulunur.
  • Cilt ve Saç Sağlığı: Rezene çayı, cilt ve saç sağlığı için de faydalıdır. Saçlarda kepek problemine karşı iyi gelirken, kuvvetlenmesini de sağlar. Saç uçlarında oluşan kırıklara karşı onarıcı etki yaratır. Cilt temizliği ve sağlıklı bir cilde kavuşmak için de kullanılabilir. Cilt gözeneklerinin açılmasını ve cildin beslenmesini sağlar.

Rezene Çayının Zararları Nelerdir?

Sağlık adına inanılmaz faydalar sağlayan rezene çayı, bazı durumlarda zararlı olabilir. Aşırı tüketimde cilt döküntülerine sebep olabilir. Beraberinde baş ağrısı, titreme, mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aydemir

19 Temmuz 2024 Cuma

Rezene çayını doğum kontrol hapları kullanırken tüketmek gerçekten doğru mu? Yan etkilerinden nasıl korunabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aydemir,

Rezene çayı genellikle rahatlatıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileriyle bilinir, ancak doğum kontrol haplarıyla birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır. Rezene, bazı bitkisel çaylar gibi hormonal dengeyi etkileyebilir ve doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir. Yan etkilerinden korunmak için doktorunuza danışmanızı öneririm. Sağlığınız açısından en doğru bilgiyi sağlık profesyonellerinden almanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Rezene Yetiştiriciliği

Rezene Yetiştiriciliği

Güncel

Rezene Çayı Demleme

Rezene Çayı Demleme

Güncel

Naneli Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Naneli Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?