Kuru Rezene Kuru rezene, maydanozgiller ailesinden gelen, koyu yeşil gövdeli ve hoş kokulu bir bitkidir. Rezene bitkisi çok dallı ve ince yapraklı olup, çiçekleri bitkinin uç kısmında şemsiye şeklinde yer alır. Tohumları oval şekilde olan bu bitkiden kuru rezene elde edilir. Uzun ömürlü olan rezene bitkisi, tüm yıl boyunca kullanılmak için tohum kısımları kurutularak saklanır. Kuru rezene, aktarlarda ve marketlerde kolaylıkla bulunabilir. Tat bakımından dereotuna benzeyen kuru rezene, Pakistan ve Hint mutfağı başta olmak üzere birçok ülke mutfağında baharat olarak yaygın şekilde kullanılır. Kuru rezene özellikle çay olarak tüketilir. Kuru rezenenin faydalarından yararlanmak için en iyi demleme yöntemi termos kullanılarak yapılır. 1 yemek kaşığı kuru rezene termosa koyulur ve üzerine yaklaşık 1 litre kaynar su ilave edilir. Hazır olan rezene çayı, yemeklerden önce günde 3 kez içilebilir. Hoş kokusu, lezzeti ve yararlı özelliklerinden dolayı kuru rezene, yemeklerde kullanıldığı gibi alternatif ve geleneksel tıpta da tercih edilir. Kuru Rezenenin Faydaları Kuru rezene ile hazırlanan rezene çayları, geleneksel olarak hazımsızlık, sindirim sorunları, mide krampları, ateş ve bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır. Kuru rezene tohumları, mineral bakımından zengin olmaları nedeniyle soğuk algınlığı, grip ve halsizliğe karşı kullanılabilir. Kuru rezenenin diğer faydaları aşağıda sıralanmıştır:
Kuru rezene, çeşitli sağlık sorunlarına karşı doğal bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu için kullanılmadan önce bir sağlık profesyoneline danışılması tavsiye edilir. |