Rezene Çayı Gaz Yapar mı?
19 Haziran 2024

Rezene Çayı Gaz Yapar mı?

Rezene çayı, sindirim sistemi sorunlarında yaygın olarak kullanılan, mide gazı, karın krampları ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda tedavi edici bir bitkidir. Mineral bakımından zengin olması, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda da tedavi edici bitki çayları arasında yer almasını sağlamıştır. Kaynamış ve dinlenmiş sıcak suya atılarak yapılan bu çayın birçok yararı vardır. Ancak her yararlı şey gibi, aşırı tüketiminde yan etkileri olduğu gözlenmiştir. Gaz sorununu gidermek için tüketilen rezene çayı, uzun süreli ve aşırı kullanımında gaz sorununa yol açabilir. Özellikle sindirim sistemi üzerinde etkili bir çay olan rezene çayı, aşırı tüketiminde sindirim sistemi üzerinde rahatsızlıklara neden olabilir.

Rezene Çayı Nasıl Tüketilir ve Gaz Yapar mı?

İki haftadan daha uzun süre düzenli olarak tüketilen rezene çayı, karaciğerde su toplanmasına, ishale ve mide gazına yol açabilir. Bu yüzden iki haftalık düzenli kullanımından sonra en az 10 gün rezene çayı içilmemelidir. Rezene çayı, bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlayan bir çaydır. Bağırsakların daha hızlı çalışması, gaz sorununun yanında midede şişkinlik hissi yaratabilir. Spastik kolon hastalığı olanlar, rezene çayı içerken dikkatli olmalıdır. Spastik kolon hastalığında her gün rezene çayı tüketmek, gaz sorununun artmasına neden olabilir.

Rezene Çayının Aşırı Tüketilmesinin Zararları

Rezene çayını aşırı tüketmek, gaz sorununun yanında bağırsaklarda emilim bozukluğuna da neden olmaktadır. Yine uzun süreli kullanımında ortaya çıkan diğer bir hastalık, huzursuz bağırsak sendromudur. Huzursuz bağırsak sendromu, karında şişkinlik, gaz sorunu, geğirme, midede ekşime ve yanma hissine neden olur. Gaz sıkıntısı ile aşırı terleme, çarpıntı, stres, ellerde titreme ve panik atak görülebilir. Bu tarz şikayetler başladığında rezene çayı hemen kesilmeli, bu etkiler bir hafta içinde geçmemişse doktora görünmek gerekebilir. Her şeyin azı yarar getirirken, fazlası zararlı olmaktadır. Rezene çayı, kuvvetli etkileri olan bir çay olduğu için günde bir bardaktan fazla tüketilmesi önerilmemektedir. İki haftalık düzenli kullanımdan sonra 10 gün rezene çayına ara vermek en iyisidir.

Öneriler ve Ekstra Bilgiler
  • Rezene çayı, emziren anneler için süt artırıcı olarak kullanılabilir, ancak aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
  • Rezene çayı, bebeklerde kolik sancısını hafifletmek için kullanılabilir, fakat kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
  • Rezene çayı, antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
  • Rezene çayı, yatmadan önce tüketildiğinde rahatlatıcı etkisiyle uyku kalitesini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Güncel

Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Rezenenin Faydaları Nelerdir?