Rezene Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Rezene Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Rezene Yemeği

Rezene, maydanozgiller ailesinden gelen ve 2 metreye kadar boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Avrupa olan bu bitki, ülkemizde de kurak topraklarda, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişebilir. Hoş kokulu, gri-açık yeşil renkte olan rezenenin yaprakları ince ve uzundur; sonbaharda bronz bir hale gelir. Küçük sarı çiçekleri yaz aylarında açar ve şemsiye şeklinde bir görüntü oluşturur.

Rezene bitkisinin tohumları nişasta, şeker, tanen, sabit ve uçucu yağlar içermektedir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılan rezene, iştah açıcıdır. Bebeklerde ve yetişkinlerde mide ve bağırsaktaki gazı gidermeye yardımcı olan bu bitki, öksürüğü azaltma ve yeni doğum yapan kadınlarda sütü artırma özellikleri ile de bilinir. Ülkemizde genellikle çay olarak tüketilen rezene bitkisinin yemeği de yapılmaktadır.

Rezene Yemeği İçin Malzemeler

  • 3 adet soğanlı rezene
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı taze sıkılmış limon suyu

Rezene Yemeği Nasıl Yapılır?

Hazırlamış olduğumuz rezene soğanını küp küp doğrayıp bol suyla güzelce yıkıyoruz. Yemeklik şeklinde doğranmış soğanı ve sarımsakları zeytinyağında biraz kızarttıktan sonra küp küp doğranmış rezene bitkimizi ilave ediyoruz. Biraz daha karıştırarak kızarttıktan sonra şekerimizi ve tuzumuzu ilave edip üstünü geçmeyecek şekilde suyumuzu ilave ediyoruz. Ardından limon suyumuzu da yemeğe ekleyip, orta ateşte rezeneler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakıyoruz. Rezeneler piştikten sonra ocağımızı kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Ilık hale gelen yemeğimizi servis edebiliriz. Afiyet ve şifa olsun.

Ekstra Bilgiler

Rezene yemeği, özellikle sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Rezene içerisindeki uçucu yağlar mide ve bağırsak hareketlerini düzenler, gaz problemlerini azaltır. Ayrıca, C vitamini yönünden zengin olan rezene, bağışıklık sistemini güçlendirir. Rezeneyi yemeklerde kullanmanın yanında salatalarda ve garnitürlerde de kullanabilirsiniz. Rezene yaprakları ve tohumları, çeşitli yemeklere aromatik bir lezzet katmak için de kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Bebek Gazı İçin Rezene Çayı?

Bebek Gazı İçin Rezene Çayı?

Güncel

Rezene Çayı Neye İyi Gelir?

Rezene Çayı Neye İyi Gelir?

Güncel

Rezene Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Rezene Yemeği Tarifi ve Malzemeleri